Lyckas vi med de här slagen så känner vi oss väldigt nära golfgudarna. Genrebild: Getty Images

19:e hålet

10 golfslag som får de flesta spelare att bubbla inombords

Här är slagen som plockas fram när golfbanan erbjuder lägen som kräver fantasi.

Text: Svensk Golf • 2024-01-16 Uppdaterad 2024-01-16

Raka och långa golfslag är något vi alla eftersträvar. Men att kunna slå ovanliga och speciella slag är viktigt, speciellt eftersom golfbanornas topografi kan leda till spännande lägen även efter att vi slagit just rakt och långt.

Här är tio slag som är svåra, kanske inte alltid bästa alternativen, men väldigt tillfredställande att lyckas med. 

”Enkel” hook runt trädkrona 

Du har ett träd halvvägs mellan dig och hål. En medelkraftig hook skulle runda bladverken och föra bollen mot flaggan. Men om skruven inte skulle infinna sig så är ett slag av rakare modell inte hela världen. Det ger dig självförtroende att sikta rejält snett, stänga bladet, svinga ut och lita på att skruven kommer.  

Hög bollbana med fairwaywoods från ruff

Bollen ligger helt okej i den klippta ruffen. Det lutar nedför och vid ett plant läge från lägre gräs hade du slagit ett långt järn. Nu behöver du öppna upp stansen och klubbhuvudet med en metalwood för att få höjd och träff på bollen. Eftersom det normalt skulle vara för mycket klubba kan du svinga lugnare. Bollträffen, om du lyckas, kommer du minnas flera hål senare.

Hög tå-träff vid tajt chip

Bollen ligger i kraftigt nedförslut utanför green men inte så långt från hål. Du behöver mycket loft på klubban. Duff och topp är absolut i spel och även en perfekt träff skulle göra att bollen rullar förbi hål. Du litar på magkänslan och hoppas att klubban glider under bollen och träffar högt på tån och ger den där slowmotion-liknande, mjuka bollbanan som med nöd och näppe för bollen fram till hål.

Boll på djupet från tee

Skog till höger, skog till vänster. Hålet svänger lätt och har en smal midja som du kan flyga förbi vid en bra träff. Det blåser kraftigt från motsatt sida än hur hålet svänger. Att försöka skruva mot vinden är inte aktuellt och du vet att det smarta alternativet är att spela ett lågt slag som lägger sig före den smala passagen. Men! Du har en bra känsla i kroppen och siktar rejält snett från tee. Du tänker använda vinden och hoppas att den för in bollen tillräckligt mot slutet som en hög och perfekt tajmad djupledsboll bakom backlinjen. Få slag är så tillfredsställande om det lyckas.

”Fel” skruv mot svåråtkomlig flagga

Du har egentligen placerat dig på rätt sida av fairway för att kunna gå mot den tajta flaggan (som står på motsatt sida). Men olyckligtvis så sticker det ut en gren som blockerar vägen. Du kan varken slå under eller över den. Du svär lite men bestämmer dig för att försöka att hitta den lilla korridoren och attackera flaggan med en skruv som skruvar sig ”bort från flaggan”. Ett av golfens svåraste slag som kräver absolut perfektion ihop med lite tur på första studsen. Risken är såklart ett tajt chipp- eller bunkerläge eftersom du inte fick tillräckligt med skruv. Oftast blir det ingen skruv alls på bollen och du måste gå till grannhålet eftersom du slagit 80 meter snett.  

Låg, rullande pitch mot lång flagga

Driven blev perfekt och du har nu 75 meter kvar till flaggan som står på en övre platå med lite greenyta att jobba med bakom. Du vill inte, men vet att du måste landa bollen kort med låg bollbana så att bollen rullar upp till flaggan. 99 av 100 gånger slår de flesta (scratch och höghandicappare) för kort och bollen orkar inte upp till övre platån. Men när det lyckas… Vilken glädje.

Pricka den naturliga hjälpen

Par 3 där flaggan står kort i en nedsänkt hörna av greenen. Bakom hål ser du att unduleringarna kan hjälpa dig att få ner bollen till hål och eftersom du inte vill missa kort och hamna i greenbunkern så tar du en klubba till och försöker medvetet pricka den sluttande hjälpen. Proffs på TV gör ju detta på beställning. Det gör inte du, men när du gör det så ser det väldigt proffsigt ut. 

Nedgreppad järnsju från lutande läge

Bollen ligger rejält ovanför fötterna, nästan i knähöjd. Du greppar järnsjuan med bakre handen halvt på stålet. Du siktar rejält vid sidan av målet, svingar lugnt, träffar perfekt och ser hur lutningen och lievinkeln för bollen mot flaggan likt ett segelflyg. 

När en standard rullchipp från foregreen är enda alternativet

Du ligger på foregreen, flaggan står ungefär fem meter bort och normalt skulle du putta härifrån. Men lite skador i greenkanten gör att du äntligen kan använda den där standardchippen med en järnsju eller järnåtta som du bara har tränat på vid övningsgreenen och nästan aldrig behövt använda på banan. Inga konstigheter. Bara en lugn och väl avvägd rullchip som är så nära en putt du kan komma.  

Gatan mellan träden som bara du ser

Du slog snett från tee, ett 20-tal meter in i skogen. På väg fram ser alla din boll och du går in ensam och tackar golfgudarna för att bollen nu ligger perfekt på tallbarren och du har inga trädstammar eller grenar mellan dig och hål. Det ser inte dina spelkamrater från fairway. Från deras vinkel ser det ut som att du är omringad av träd. De blir såklart förvånade när de ser att du siktar mot flaggan, tillsynes rakt igenom en tät skog. När de sedan ser din boll flyga ljudlöst ut och landa på green utan träträffar så förstår de ingenting. Du skarvar såklart när ni möts på green och säger att du bara hade en liten lucka och behövde slå över en gren, under en annan och samtidigt skruva lätt runt en stam. 


Text: Svensk Golf • 2024-01-16
19:e hålet19:e håletGolflistaLista
Scroll to Top