Pete Cowen och Henrik Stenson – en vanlig syn ute på touren sedan 2000-talets början. Foto: Getty Images

Följa

Coachen imponeras av Stensons kontroll

Pete Cowen har varit Henrik Stensons svingcoach i över ett decennium. För honom råder det inga frågetecken kring varför den svenska världsfyran höjt sitt starka långa spel ytterligare en nivå. - Han har fått en bättre förståelse för hur golfsvingen fungerar, säger Cowen till Svensk Golf.

Text: Eric Franzén • 2013-09-23 Uppdaterad 2013-09-23

T-o-l-v år.
En tidsperiod som är en mindre evighet på de professionella tourerna.
Under denna tid har Tiger Woods plöjt igenom tre coacher. Något han är långt ifrån ensam om. Men trots några avgrundsdjupa svackor har Henrik Stenson sedan 2001 envist hållit fast i sitt samarbete med brittiske Pete Cowen.
Och det långsiktiga perspektivet har tveklöst betalat sig.

– Spelare har individuella mönster i sina svingar – oavsett om du tittar på Jim Furyk eller Adam Scott. Och det är mycket svårt att ändra dessa. Men du kan istället ge dem mer kontroll över just deras mönster.  Du kan inte göra mer än så, eftersom det i stort sett finns i deras DNA. Och halva arbetet är att skapa en förståelse för detta, säger Pete Cowen till Svensk Golf.

Vi pratas vid under morgonen efter Henrik Stensons seger. Cowen följde denna från från tv-soffan i Skottland där han är för att arbeta med några av sina andra klienter under Dunhill Links. Bilderna från East Lake bekräftade egentligen bara det som Cowen imponerats mer och mer av under hela året.
Och det är den aura av kontroll som omgärdar Stenson. Denna genomsyrar både hur bollen slås och hur han hanterar situationerna på banan.

– Henrik har en fallenhet för att veta exakt vad som behöver göras när han är mitt inne i det. Han försöker inte tvinga fram något utan spelar sitt eget spel och låter de andra göra misstagen. Och man kan inte dominera en tävling från början till slut om du inte har kontroll över dig själv.

Ett tydligt kvitto över den stabilitet som Stenson uppnått i järnspelet förmedlas i PGA Tours statistik över greenträffar. Den svenska världsfyran toppar denna på 71,96 procent, strax före Steve Stricker. Enligt Cowen kan denna utveckling främst härledas till att Henrik själv fått en klarare insikt i hur musklerna ska användas och kontrolleras i själva rörelsen.

– Det handlar om att han har fått en bättre förståelse för hur golfsvingen fungerar. Både linjärt, rotationsmässigt samt uppåt och nedåt. Att få ihop dessa tre element är svårt. Det tar ett tag. Men nu har han förutsättningar att göra detta ganska enkelt, genom att kontrollera sina muskler. För golfsvingen handlar mer om att kontrollera dina muskler än att röra kroppen. Det är musklerna som flyttar massan. Och därför måste musklerna användas korrekt. Du måste förstå vilka muskler som ska göra vad för att uppnå kontroll. Och när Henrik har förstått detta har det varit ganska enkelt att få till resten.

Har han några utmärkande förutsättningar som varit en tillgång i ert arbete?
– Hans fysiska styrka är en stor tillgång. När denna finns kan du matcha musklernas rörelser därefter. Finns inte styrkan krävs annars mycket manipulering för att kompensera.

Kärnan i det tekniska jobbet har formats kring olika drills – alltså övningar som simulerar eller förstärker vissa av svingens rörelsesekvenser. Stenson och Cowen har undvikt att stirra sig blinda på enskilda positioner, utan mer tillämpat en helhetssyn med det övergripande flödet som utgångspunkt.  

– Golf är inte statiskt, utan dynamiskt. Spelet är tredimensionellt, medan positioner bara är tvådimensionella. Och man måste verkligen ha kontroll över den tredimensionella rörelsen, vilket innebär att ha kontroll över musklerna.   

Henrik återfinns också bland de tio främsta på PGA Tour när det gäller att träffa fairways. En viktig del i denna solida tillförlitlighet från tee kan givetvis spåras till hans spoon, som mer än gärna blir det primära valet när tävlingarnas par 4 och par 5 ska tacklas. Cowen ser inget problem i att Stensons långa spel fortsätter att byggas mycket kring denna klubba.

– Det är alltid enklare att svinga något i balans när klubban är lite kortare. Det ger mer kontroll och mindre felmarginal i och med loftet. Men han slår den nära 300 meter, så det är inget problem att han förlitar sig på denna. Den är 11,8 grader så den är som en gammal driver egentligen. Han har så mycket självförtroende med den, vilket man måste komma ihåg. Och det är vad spelet handlar om.

De träffades senast på Lake Nona för två veckor sedan. Cowen har hittills flugit över till USA tolv gånger i år. Och Henriks namn kommer att fylla många av rutorna i Petes kalender även i höst.  När duon snart går in på sitt 13:e år ihop finns inga större tekniska förändringar på agendan. Nu handlar det främst om att fortsätta på den inslagna vägen. Med förvaltning och ständig utveckling ur ett långsiktigt perspektiv.

– Det finns bara ett steg på horisonten för oss, och det är att fortsätta bli bättre. Jag är säker på att han kommer att utmana under nästa års majortävlingar och kan förhoppningsvis spela någon av dem lika bra som han gjort under denna vecka. Vilket inte är otänkbart då han har haft chansen att vinna två av dem i år.

Förbundskaptenen: ”Stor betydelse för svensk golf”
Stenson tog största segern
KRÖNIKA. "Det här bar en världsettas signum"
Stenson hyllas av omvärlden
Stenson om framgångarna
Skicka ditt grattis

Text: Eric Franzén • 2013-09-23
FöljaNyheter
Scroll to Top