På det sjätte hålet var Henrik Stenson i stora problem, men kom undan med en dubbelbogey. Foto: Christer Höglund

Följa

Stenson går i ledarboll

GULLANE. Strax efter lunch var Henrik Stenson inne på -2 i årets The Open. När dagen var över hade han klättrat ända upp i ledarboll eftersom konkurrenterna spelade bort sig, en efter en. – Jag tar en 70-rond utan problem, säger han.

Text: Karin Klarström • 2013-07-19 Uppdaterad 2013-07-19

– Det är ingen idé att gå händelserna i förväg. Ska ta en dag till, sen får vi se vad jag har för utgångsläge, säger Henrik Stenson.

Han har just skrivit på för sin andra raka 70-rond, ligger på -2, har svarat på brittiska journalisters frågor om att bli den förste svenske majorvinnaren på herrsidan. När han senare vandrar ned mot rangen för att träna lite är i alla fall hans utgångsläge det att han ligger på samma placering som Tiger Woods och Lee Westwood. Han har tunga namn långt bakom sig i listan, men halva tävlingen återstår fortfarande. Utgångsläget är helt enkelt bra.

Det ska bli ännu bättre.

Allt eftersom dagen gick klättrade han högre och högre på ledartavlan, och när dagen var över hade han klättrat ända upp i ledarboll. Framför sig har han bara en spelare, Miguel Angel Jimenez är ett slag bättre.

Det är ingen hemlighet att Henrik Stenson om och om nämnt som en av de mest troliga spelare att ta hem Sveriges första major på herrsidan. Han har visat att han kan lira bättre än alla andra vid flera tillfällen, inte minst i stortävlingar som The Players och WGC:s matchspel.

– Rutin och erfarenhet är alltid en grej som spelar in och det var väl det jag kände de sista 12 hålen  den där söndagen på Sawgrass, att det är en tävling som liknar en major både spelmässigt och startfältsmässigt och det gav ju självförtroende. Kan jag spela så bra där, så kan jag göra det i en major. Det gäller bara att göra det också.

Nu är det fredag, spelplatsen är Muirfeld, det är en major och Stenson ligger bra med i täten. Han har just avslutat sin andra raka svettiga 70-rond, nu i helt andra förhållanden. Vinden vände, greenerna blev långsamma, men ruffen var sig lik.

Det fick han känna på ordentligt.

På sjätte hålet kom hans enda riktiga jättemiss. Stenson hamnade helt fel från tee och landade långt ute i tjockruffen på vänster sida, när han sedan försökte slå ut den landade han i samma trubbel på andra sidan fairway.

– Om någon hade erbjudit mig en femma när jag klev av tee där hade jag tagit det direkt, jag visste att det skulle bli svårt, sa han. Men jag är nöjd med dubbelbogey där, det hade lätt kunnat bli mycket värre.

Alla år han spelat, och all erfarenhet han jobbat in i olika tuffa sammanhang kommer till pass just här och nu. Han bestämde sig för vilken strategi han ville köra och har hållit sig till den. Sedan har inte slagen suttit som han hade hoppats, men det kanske kan lossna lite senare.

 

– Jag är inte på alla cylindrar spelmässigt. Tålamodet är bra, spelplanen är bra, kämpaviljan är det inget fel på, puttningen har varit okej, jag har hållit ihop det bra spelmässigt. Men det  vore skönt att känna att jag kunde lägga in en växel till, jag har inte kört på femman de första två dagarna, säger han.

Känner du att du har den där femte växeln att lägga in?
– Det är väl det jag hoppas, att det kan falla på plats litegrann. Det känns som att det just nu fattas litegrann. Men jag var nere och körde lite på rangen igår, och ska ner en stund efter lunchen nu också.

Att vara med i täten i en major trots att spelet inte stämmer låter lovande, så länge planen stämmer och tålamodet finns där, och det gör det.

– Det är som ett schackspel. Jag kan bara flytta mig runt banan på det sätt jag tror är bäst för mig. Jag kan inte byta plan och börja spela tokaggressivt för att jag vill komma i kapp. Det är väldigt lätt att tappa slag här. Ska man göra en ändring är det väl på söndagen på fjortonde hålet om man känner att man behöver jaga ikapp.

Han störs inte för mycket av känslan att det är någonting som fattas spelmässigt. Det är inga konstigheter. Det är sällan en seger i en tävling har börjat med att allt känns hundra första dagen, man spelar sig in i det steg för steg, menar han.

Ibland räcker det med att stå vid sidan om och bevittna hur konkurrenterna spelar bort sig. Endast nio spelare är under par i tävlingen efter två ronder, Henrik Stenson ligger näst högst upp på listan. På lördagen går han i ledarboll.


Text: Karin Klarström • 2013-07-19
FöljaNyheter
Rulla till toppen