För Manuel de los Santos är ambitionerna höga, han vill bli bäst i världen. I veckan spelar han Swedish Open for Disabled. Foto: Marcus Lindgren

Följa

Med siktet mot toppen

En av stjärnorna i startfältet av Swedish Open for Disabled är Manuel de los Santos. Han är född på Dominikanska Republiken, representerar Frankrike och kallar sig själv världsmedborgare. Målsättningen är att bli världens bästa handigolfspelare.

Text: Marcus Lindgren • 2012-08-08 Uppdaterad 2012-08-08

Han hade en framtid som välbetald basebollspelare i amerikanska Major League inom sikte, då skedde olyckan som föralltid skulle förändra Manuel de los Santos liv. En motorcykelolycka ledde till att han förlorade sitt vänstra ben och att drömmen om en professionell sportkarriär var borta på några sekunder. Men så kom dagen då en film skulle leda in honom på den ny bana. Filmen hette Legenden om Bagger Vance, och den inspirerade Santos till att istället ge golfen en chans.

– Min fru sade till mig att jag inte skulle behöva två ben för att spela golf, så jag testade och det gick bra. När jag nu spelar golf tänker jag aldrig på att jag bara har ett ben, golfen är mitt andra ben, berättar han med ett leende.

“Problemen blir små”
När Svensk Golf möter Santos har han just avslutat sitt första varv i Swedish Open for Disabled på Söderby GK. Rundan på +9 gör att han inför den sista dagens spel ligger två slag bakom ledningen. Men för Santos är resultaten långt ifrån det viktigaste med golfen.

– När man får möjligheten att spela en sådan här turnering, på en sådan fin bana och i så fint väder – då kan man inte begära med. När du förlorar ett ben och ändå får chansen att spela golf så blir alla andra problem väldigt små. Det gäller alla här, oavsett handikapp.

På kort tid har han, mycket tack vare ett sponsorkontrakt, blivit ett stort namn inom golfen. Han kan med gott samvete kalla världsstjärnor som Tiger Woods för bekanta och har rest över hela världen för att spela golf på många av de bästa banorna.

– Med golfen har jag fått chansen att resa och spela tävlingar på många fina banor och jag har fått träffa många tourspelare. Men det som är viktigast är att jag har så många goda vänner runtomkring mig. Jag är en lycklig man, det är du när du har dina vänner och en fru som är med och stöttar dig. Visst, de problem som alla vi handigolfspelare har är svåra, men när vi får uppmärksamhet för vad vi gör så blir vi starkare.

Ambitionerna är höga
Att spela Swedish Open for Disabled är ett viktigt steg i Santos resa mot golftoppen, och han vet vad som krävs för drömmar ska gå i uppfyllelse.

– Jag vill bli världens bästa handigolfare. Jag tränar hela tiden och veckor som denna är viktiga för mig, igår stod jag på övningsgreenen till klockan tio på kvällen. Det var ganska mycket mygg, men som sagt – problemen blir små.

Jag vill ge ett råd till alla människor. Det spelar ingen roll om du saknar ett ben, en arm eller inte är handikappad överhuvudtaget. Du måste alltid kämpa för att nå dina mål. Vill du ha vatten så måste du se till att hämta det så att du kan dricka. Detsamma gäller i livet. Om du älskar något så måste du jobba hårt för att få det. Det är bara så det kan bli verklighet.

Leaderboard Swedish Open for Disabled.


Text: Marcus Lindgren • 2012-08-08
FöljaNyheter
Scroll to Top