Caroline Larsson är en av de stora stjärnor som ställer upp i tävlingen på Söderby GK. Foto: Roger Borgelid

Följa

Eliten i handigolf samlad

I veckan spelas Swedish Open for Disabled på Söderby Golfklubb. Tävlingen ingår i Europatourtävlingarna på Handigolftouren och lockar spelare från hela Europa.

Text: Marcus Lindgren • 2012-08-07 Uppdaterad 2012-08-07

Det är världens största handigolftävling, och vartannat år kommer den till Sverige. Spelare från sju länder samlas i dagarna utanför Uppsala för att göra upp om den prestigefyllda titeln.

– Det är totalt 55 spelare med i tävlingen, berättar Björn Botold, på Handigolftouren. Tävlingen spelas i fyra klasser där det först är en A-klass med handicap upp till 9,4, de spelar scratch. I B-klassen finns spelare med handicap upp till 18,4 och där spelas det slagtävling netto. I C- och D-klassen spelar man poängbogey.

Att tävlingen anordnas just i Sverige är ingen slump. Sverige har länge legat i framkant av handigolfutvecklingen; redan 1993 arrangerades den första tävlingen på Österåkers GK och 1998 spelades det första inofficiella europamästerskapet i just Sverige.

– Handigolf är relativt stort i här. Vi är ett av de länder som andra tittar på för att se hur vi jobbar med golfen. Vi har ett hundratal spelare i vårt register som spelar på handigolftouren, vi vet också att vi har många ute i träningsgrupper i landet. Sen finns det många med funktionshinder som nöjer sig med att spela de vanliga klubbtävlingarna, det räcker för dem, säger Björn Botold.

Årets Swedish Open har lockat en hel del stora namn till Söderby GK. I startfältet återfinns till exempel elitseriespelaren Caroline Larsson och nyblivna världsmästaren Alexander Hjalmarsson.

– En av de största stjärnorna i årets tävling är Manuel de los Santos från Dominikanska Republiken, han har amputerat det ena benet men spelar ändå på 3,8 i handicap. Sammanlagt har vi femton spelare i A-klassen vilket vi tycker är jättekul.


Text: Marcus Lindgren • 2012-08-07
FöljaNyheter
Scroll to Top