Dela denna artikel

Björn Örås kan tänka sig flytta Masters

Nordea Masters har spelats på Bro Hof tre år i rad. Nu öppnar majoritetsägaren Björn Örås för en flytt av tävlingen vartannat år. Till södra Sverige – eller Danmark. – Om det skulle innebära en uppgradering av Masters så är jag intresserad, säger han till Svensk Golf.

När Björn Örås tog över Scandinavian Masters 2009 var det givna syftet att sätta den egna anläggningen Bro Hof på kartan. I förlängningen fanns också förhoppningen om att kunna få hit Ryder Cup och därför slogs det också fast att tävlingen skulle spelas där ända fram till och med 2018.

I år var det tredje gången Europatouren angjorde vackra Stadium Course intill Mälaren och banan lovordades av många.

Men nu öppnar Örås, som äger 80 procent av aktierna i Scandinavian Masters AB, upp för att tävlingen kan komma att spelas på andra banor i framtiden. Uppgifter till Svensk Golf säger att Örås har träffat representanter för såväl Barsebäck som PGA National för att diskutera framtiden och han bekräftar möten med flera intressenter.

- Absolut. Jag har träffat och har dialog med flera platser i Sverige och Danmark. Det är de som hör av sig av det enkla skälet att jag äger 80 procent av tävlingen, så de måste prata med mig. Men det finns ingenting bestämt, men det har förts dialog på flera ställen.

Varför skulle du vara intresserad av att flytta tävlingen från Bro Hof?
- Det kan jag svara på. Om en flytt skulle innebära att vi kan gradera upp vår budget på 60-65 miljoner till 80-90, då är jag intresserad. Och varför det? Jo, det kostar ungefär lika mycket att producera tävlingen vare sig du har en prispott som är si eller så hög. Det gör att de nya pengar vi kan lägga på toppen går väldigt ograverade till prispotten och det är trots allt den viktigaste faktorn för ett bra startfält. Vi vill ju att tävlingen ska upp på den här nivån att tävlingen är en självklarhet när de gör upp sina spelscheman och det är en bit kvar dit.

Det är inte så att det kostar dig för mycket personligen att driva tävlingen i nuvarande form?
- Det var en delikat fråga… Men nej. Masters gick plus minus noll första året jag ägde det. Förra året gjorde vi förlust med 4,6 miljoner. Hur det går i år vet vi inte, men bedömningen är ett litet plus. Så jag är verkligt glad och stolt för de tävlingar vi har presterat hittills. Jag tycker vi är på rätt väg.

Du nämnde Danmark som tänkbar spelplats också. Vad kan du berätta om det?
- Det finns önskemål från flera anläggningar som vill stå värd. Danmark har en dålig historia på att arrangera ET-tävlingar, så det är väl helt naturligt att de söker dialog. Men från att någon skulle vilja är steget långt till att göra det. Jag flyttar inte det här utan att det är något som lyfter tävlingen.

Rykten florerar också om att PGA National rustar för att etablera en egen tävling, istället för att söka samarbete med Örås och Nordea Masters. Den tanken är, av förklarliga skäl, Björn Örås inte särskilt förtjust i.

- Sverige skulle samla sig kring en riktigt bra tävling. Jag skulle välkomna PGA National att vara delägare i bolaget och varva tävlingen mellan där och Bro Hof, bara det är de rätta pengarna. Om det skulle komma en ET-tävling till, i Skåne, vore det inte helt lyckat. Lilla Sverige sliter för att ha en som fungerar bra, så ser jag ingen fördel i att ha två.

Var kommer Nordea Masters att spelas 2013?
- 2013 går det på Bro Hof.

Det är helt säkert?
- Det är helt säkert till annat sägs. Vi jobbar och planerar för att köra här.

Av: Tobias Bergman
tobias.bergman@golf.se

Publicerad: 2012-06-11
Kommentarer (12)
Skriv nytt inlägg
Logga in med ditt Facebook-konto
 Posta 
Anders

Låt Gösta Carlson få arrangera en Scandinavian Master till. Misstänker att det skulle vara den optimala presenten till en man som har gjort mer än många för att sätta Sverige på golfkartan. Vänta bara inte för länge, han är 92 år gammal ;-)

Anders Nessmar , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Mats

Jag tvivlar starkt på att vårt Skandinaviska mästerskap går på Bro Hof nästa år. Får spelarna säga sitt, så blir det Barsebäck. Logistiken är mycket bättre för spelarna jämfört med Stockholm. Dom kommer till en bana som på många sätt är speciell, variationen mellan park-, skogs- och seasidebana, spelas ingen annanstans. Inget ont om Bro Hof och dess satsning, men för spelarna är banan inte på något sätt unik, borta i USA har dom ett antal banor som är både jämförbara och bättre. PGA National i Skåne erbjuder inte heller något unikt, Links golf spelar killarna helst i Linksgolfens hemland och Lakes Course får leva med samma problematik som Bro Hof, fast i än större utsträckning. Här har man inte alls samma omgivning som på Bro Hof. Varken publik eller spelare tilltalas av ett gigantiskt öppet fält. Här behöver omgivningen få sig en rejäl touch innan man bestämmer sig för den vägen. Nej, gammal är äldst så är det bara och Barsebäck är det givna alternativet, här finns alla ingredienser som krävs för en bra och konkurrenskraftig internationell golftävling på svensk mark. Unik banlayout, närheten till internationell flygplats, enkel logistik till både Malmö och Helsingborg, 20 minuter åt båda hållen + Lilla Torg i Malmö såklart och det är ju tillgängligt för alla som väljer att bo i Malmö! Det är bara att gratulera Herr Carlson, du har den unika cocktailen: Lättillgänglig och unik produkt, blandat med närhet och enkelhet, för alla inblandade! Tråkigt bara att det är du och ett fåtal med dig, Ej involverade i beslutsetablissemanget, som har sett detta. Nu står vi på randen av ännu en kris, med bristande spelarintresse, förhållandevis medioker kvalitet på startfältet, med några få undantag och inte ens ett fullt startfält till den tävling som gick av stapeln precis. Ska det bli Gösta som räddar vårt rykte och anseende än en gång!? Jag tror att både SGF och Öråsgänget + några till, bör be om ursäkt för den pinsamma behandling man gett Gösta och sen ära honom upprättelse genom att åter ge honom och Barsebäck Scandinavian Masters tillbaka. Vem glömmer 1995 och 1997, det gör ingen Svensk, som hade någon anknytning till golf på den tiden. Då var vi som arrangemang ohotad tvåa efter The Open. Då bjöd man även på den Svenska själen, det tycks det nya gänget helt ha glömt bort som en variabel och lockbete! Passar på att gratulera Lee Westwood till en utmärkt seger och väl genomförd tävling 2012 och hoppas att han känner sig sugen på att besöka Skåne igen 2013. :-)

Mats Bergsten , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Patrik

Måste bara kommentera det mest dumma inlägget nedan jag har läst på länge. För det första så märkts det att du aldrig har varit på Bro-Hof. Att bara jämföra Barsebäck med Bro-Hof är skrattretande och går absolut inte att jämföra, det är en viss skillnad på fiat och porsche. Vad jag vet efter att bla ha pratat med Nilsmark så trivs spelarna utmärkt i Stockholm där vi också har en ganska stor flyplats eller hur? Många spelare tycker greenerna på bro-hof är absolut det bästa som har skådats i världen någonsin, banan går att göra mycket svårare med högre gräs utanför fairway och går att spela betydligt längre. Satsa vidare på bro-hof så kommer detta bli bra:)

Patrik Hedberg , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Thomas

Mats Bergsten: Du upplever att ScM var 2:a på Europatouren efter BO 1995 och 1997. Barsebäck har efter det arrangerat samma tävling 1999, 2001, 2003, 2004, 2006 och 2009. Hur skulle du ranka dessa tävlingar, och vilka kriterier går du efter? Hur var prissumman 1995 och 1997 jämfört med t.ex. 2006 och 2009 i förhållande till andra tävlingar på ET? Om årets startfält på Bro Hof var mediokert, hur skulle du kategorisera startfälten 2006 och 2009? Och, vad är "den Svenska själen"?

Thomas Israelsson , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl
Mats

Tack för Era kommentarer och synpunkter Patrik och Thomas. Jag tror att ämnet Scandinavian Masters mår bra av olika åsikter och perspektiv. Om vi håller debatten och våra åsikter nyanserade utan rena personangrepp, så är det kansk t.o.m så att det skulle kunna vara till nytta och eventuellt intresse även för den innersta kretsen. Era källor och relationer till personer inom den närmsta kretsen, känner jag inte till och jag ber inte om någon redogörelse för detta heller. Vad vi däremot kan vara överens om är att något måste göras, för att vi ska kunna behålla ett prestigeprojekt inom golfen, som placerar oss på golfens världskarta, om vi vill vara en del av denna världskarta. Konkurrensen är stentuff, tuffare än den någonsin varit och därmed också utmaningen att bibehålla och i vårt fall öka statusen, på det evenemang vi har. Vilka variabler vi sen väljer att plocka in i ordet status, kan vara olika, men vissa är givna. Att vi som arrangemang var tvåa efter BO 1995 och 1997, i Europa, tycker jag var väldigt häftigt och det hade varit jäkligt häftigt om vi skulle lyckas att komma dit igen. Jämförelsen idag är och det är en vinkling i mitt tidigare inlägg, att golfen efter 1997, då en viss Tiger Woods intog scenen på allvar, fullständigt har exploderat i utvecklingen vad beträffar prispengar och budgetar som krävs för att hålla så här stora och prestigefyllda evenemang. Det är bara att jämföra prispotten i årets US Open med det US Open som vanns av Ernie Else 1997. Jag tror inte att någon 1997 ens i sin vildaste fantasi hade kunnat föreställa sig att vi är, där vi är idag och vi tittar på kostnadsbilden. Så fråga nummer 1 är, om vi ens vill vara med och försöka göra oss ett namn som sticker ut och placerar oss på kartan? Om vi antar att svaret är ett Ja, då är där många ytterligare stenar att vända på och det är jag säker på att man har gjort också. Mitt tidigare inlägg är absolut ingen personlig kritik gentemot varken Björn Örås eller Fredrik Hellqvist (Tidigare Nilsmark), Björn är en sann entreprenör och killar som honom behöver vi många av här i Sverige, för att vi ska vara framgångsrika även i andra sammanhang. Det Björn har gjort och åstadkommit med Bro Hof, är jag den första att lyfta på hatten åt. För din information Patrik, så kan jag berätta att jag har varit där och jag har också spelat golf där. Det är i mitt tycke en alldeles fantastisk anläggning, som saknar motstycke i Sverige. Jag har också upplevt känslan av att vilja ta av mig golfskorna och gå barfota på banan, bara för att känna känslan över hur det skulle kännas under fötterna, att gå på den mest perfekta av gräsmattor. Skulle du personligen säga till Björn att han har byggt golfens motsvarighet till Porsche, så tror jag att han skulle känna sig i det närmsta förolämpad. Bro Hof är ingen dussinanläggning, det är en Rolls Royce eller Bently i lyxförpackning. Problemet är bara det, att det imponerar inte lika mycket på spelare som har tillgång till att köra Rolls Royce eller Bently varje dag om dom vill, som det gör på oss glada amatörer, när vi ges möjligheten. Vad Barsebäck är för motsvarighet i jämförelse med bilar spelar kanske mindre roll!? Men det Barsebäck har, som gör den på många sätt unik som bana, är kombinationen av olika karraktärer i en och samma 18 håls slinga. Detta i kombination med tillgängligheten och logistiken för spelare, övriga deltagare samt närheten till en bred publikmassa i form av Öresundsregionen, med större delen av Skåne, inkl. Köpenhamn inom 1 timmes bilfärd. Gör Barsebäck till ett alternativ som inte går att bortse ifrån. Jag säger inte att vi ska permanent ska förlägga Scandinavien Masters dit, utan använda den Svenska modellen och själen till att erbjuda dagens och framtidens golfstjärnor det bästa vi har. Jag tror att vi har mycket att lära av Båstadstennisen, när det gäller att förmedla en känsla och atmosfär som är lockande för alla berörda parter. Jag var en liten, liten del av arrangemanget på Barsebäck 2001, hade turen att få komma ganska så nära spelare och caddies under den veckan, då stod Colin Montgomerie som slutsegrare, tätt följd av Ian Poulter och Lee Westwood. Startfältet detta år bestod av en rad kända internationella spelare så som Adam Scott, Justin Rose, Thomas Björn, Darren Clarke m.fl. + alla våra svenska stjärnor, så som Peter Hanson, Robert Karlsson, Jesper Parnevik, Joakim Haeggman, Carl Pettersson, Fredrik Jacobson m.fl. Men vad hände sen? Efter detta gick Scandinavian Masters vilse. Björn Örås har gjort ett tappert försök att återuppliva forna glansdagar, med hjälp av sin egen skapelse Bro Hof och ett bolag där han själv sitter som huvudägare. Men vi behöver mer, på alla plan! Och vi behöver en aktiv debatt där vi gemensamt kan presentera tankar och idéer för att komma fram till en optimal lösning, vår Scandinaviska modell, som inte är en ren kopia av någon annans och som ger tillräckligt starka insitament för sponsorer och övriga finansiärer att ansluta på bred front. En tävling som återigen till huvuddelen bär sitt eget namn, där många känner att de vill vara med och lämna sitt bidrag. Och Thomas, som svar på din fråga om vad som är den "Svenska själen", så är det enligt min mening. Att vi som ett av få länder i världen har lyckats göra golfen till en folksport. Det tycker jag att vi ska bygga vidare på och visa resten av världen. Scandinavian Masters ska vara en folkrörelse, likväl som ett ytterst poffesionellt arrangemang, som på ett eller annat sätt engagerar alla som har ett intresse av golf, gammal som ung. Då exponerar och visar vi den "Svenska själen" för resten av världen. Och då vill även spelarna vara en del av helheten, på andra grunder än endast prischecken, efter en genomförd arbetsvecka. Ett alternativ är kanske att tävlingen inte hålls varje år, utan kanske bara vart annat eller t.o.m vart tredje, för att kunna boosta arrangemanget och möjliggöra en rejäl kraftsamling för alla inblandade. Och Patrik, du må tycka att mitt förra inlägg var dumt, du är fri att tycka vad du vill! Men jag håller inte alls med dig om att fortsätta på den inslagna vägen att endast satsa vidare på Bro Hof, då har vi snart ingen tävling alls kvar, tyvärr! :-) -Ett slutligt råd till Golf.se, lyft ut den här debatten till den breda massan, den kan komma att bli nyttig som ett av många underlag för beslutsfattare. Och lika bra att ta tjuren i hornen medans järnet är varmt och senaste upplagan av Scandinavian Masters ligger friskt i minnet.

Mats Bergsten , 15:25, den 20 december 2013
Anmäl

Dela denna artikel

Annonser

Partners: