Scott Stallings gick under radarn och puttade sig till ledning i The Memorial. Foto: Getty Images

Följa

Stallings smög till ledning

Efter en svängig och händelserik öppningsdag på Muirfield Village är det amerikanen Scott Stallings som överraskande leder The Memorial. Henrik Stenson och Jonas Blixt är bäst av tre startande svenskar på delad 70:e plats.

Text: Jörgen Ohlson • 2012-05-31 Uppdaterad 2012-05-31

The Memorial Tournament presented by Nationwide Insurance

Datum: 31 maj-3 juni
Bana: Muirfield Village GC, Dublin, Ohio
Prispengar: 6,2 miljoner dollar
VInnare: Steve Stricker (2011)

Startfält
Starttider
Aktuell ställning

FedEx Cup Ranking

De flesta av golfens superstjärnor ställer upp när Jack Nicklaus bjuder till fest i Ohio. Men det var ett gäng mindre kända aktörer som lade beslag på de översta platserna på resultatlistan.

En sent startande Scott Stallings drog nytta av att vinden mojnade fram på eftermiddagen. Han hade nio enputtar och chippade dessutom i hål för eagle på det sjunde hålet och kunde smyga sig till ensam ledning. Stallings gick runt på 66 slag, sex under par.

På delad andraplats återfinns Erik Compton, som har ett alldeles speciellt förhållande till Ohio. Compton är mest känd för att ha genomgått två hjärttransplantationer, den första när han var 12 år och den andra 2007, när han var nära döden efter en hjärtinfarkt på väg hem från golfbanan. När han då, för andra gången, fick ett nytt hjärta kom donatorn just från Ohio.

– Det är en speciell historia, och Muirfield, Ohio, kommer alltid att vara en speciell plats för mig. Det går inte en dag utan att jag tänker på min donator. Bara att kunna få spela golf här, oavsett om jag spelar bra eller dåligt, är en lycka. Ja, det här är verkligen en trevlig vecka för mig, sa Compton.

Nu gick Compton, som i fjol för första gången säkrade sina spelrättigheter via Nationwide Tour, runt på 67 och delar andraplatsen med Spencer Levin.

Nöjd Tiger fyra slag efter
Storstjärnorna då? Tiger Woods lyckades få till en klart anständig 70-rond, delar elfte plats och var nöjd trots en försmädlig dubbelbogey på 18:e hålet.

– Jag gjorde ingenting fantastiskt och ingenting riktigt dåligt. Det var stabilt. Och när banan är uppsatt som den är nu är det stabilitet i spelet som krävs. Jag hoppas jag kan spela lika bra de tre kommande dagarna som jag gjorde idag, sa Tiger.

Rory McIlroy, som missat sina två senaste kvalgränser och förlorat förstaplatsen på världsrankingen, var fyra över par efter tre spelade hål. En kvadrupelbogey (sju slag i på tredje hålet, par 3) och totalt tre bollar i vatten på första nio såg ut att förstöra även den här dagen för nordirländaren.

– Det var inte precis den start jag hoppats på, med tanke på mina insatser de senaste veckorna. Jag tänkte “inte nu igen”. Men jag bet ihop och är stolt över hur jag kämpade mig tillbaka. Att komma in med en rond under par efter den starten tycker jag var en bra prestation, sa McIlroy efter en 71:a och delad 20:e plats.

På samma placering finns världsettan Luke Donald, som räddade sin score med ett bländande närspel.

En som inte var särskilt nöjd med dagen var Phil Mickelson, som fick signera en pinsam 79-rond. Efter detta var Phil en av fyra spelare som beslutade sig för att bryta tävlingen. Som skäl angav han “mental utmattning”.

Mickelson tävlade tre veckor i rad och gjorde därefter en europaresa för att fira sin frus 40-årsdag. Det har varit för mycket, menade amerikanen, som vill vara laddad när det är dags för US Open om två veckor.

Jobbigt för svenskarna
Av de tre startande svenskarna var det förstås rookien Jonas Blixt som efter sina fina insatser på sistone tilldrog sig det största intresset. Men varken Blixt, Henrik Stenson eller Carl Pettersson fick någon särskilt bra start på tävlingsveckan.

Karlstad-Blixten, som gjorde tre birdies och fem bogeys, gick runt på 74 slag och delar 70:e plats. På samma resultat och placering återfinns Henrik Stenson, som bjöd på en riktigt svängig föreställning – fem birdies, sju bogeys och bara sex par.

Carl Pettersson, årets hittills ende svenske vinnare i USA, hade 76 efter att ha tappat fyra slag  (två dubbelbogeys) på de sista tre hålen. Carl övernattar som delad 99:a, tio slag från täten.

Kvartett delar ledningen
Sjöholm två från täten
66:a av Marcus Larsson

Text: Jörgen Ohlson • 2012-05-31
FöljaNyheter
Scroll to Top