Peter Hanson kan lägga karriärens bästa år till handlingarna. Det kröntes med att han utsågs till Årets Golfare. Foto: Staffan Andersson

Följa

Hanson helt överlägsen

Han har varit nära tidigare – men ramlat på målsnöret. Det här blev året då Peter Hanson höll hela vägen. – Att få den här belöningen efter ett sånt här år känns fantastiskt, säger Årets Golfare 2012.

Text: Tobias Bergman • 2012-12-28 Uppdaterad 2012-12-28

FAKTA: Årets Golfare

Årets Golfare är ett samarbete mellan tidningen Svensk Golf och föreningen Golfjournalisterna. Juryn rangordnar kandidaterna enligt poängberäkningen 5-4-3-2-1. Den spelare som får flest poäng vinner. Vid lika poäng avgör antalet förstaplatser.
Årets Golfare får “Silverbollen” av Svensk Golf och Föreningen Golfjournalisterna, plus ett stipendium på 10 000 kronor från Svensk Golf. Om ett proffs vinner utmärkelsen ska spelaren skänka pengarna vidare till svensk golfklubb eller till välgörande ändamål.

De tio senaste segrarna

2012 Peter Hanson 
2011 Caroline Hedwall
2010 Robert Karlsson
2009 Anna Nordqvist
2008 Robert Karlsson
2007 Henrik Stenson
2006 Henrik Stenson
2005 Annika Sörenstam
2004 Annika Sörenstam
2003 Annika Sörenstam
2002 Annika Sörenstam
2001 Annika Sörenstam

Han är hemma i Sverige på ett sällsynt besök och har bytt Floridas ständigt skinande sol mot de kylslagna och snöpudrade vidderna i Skåne.

Golfklubbor har ersatts med farligare vapen och siktet är inte inställt på flaggor utan hjortar och vildsvin.

Men den årliga jakten gick inte enligt plan.

Trots vita kamouflagekläder, stor lokalkännedom och enormt tålamod avlossades aldrig något skott från Peter Hansons bössa den här kylslagna decemberfredagen och djuren lyckades hålla sig ur vägen.

Men inne i Sturup Parks ombonade klubbhusvärme väntar en trofé av helt annan art och karaktär och som bevisar att Hanson har haft större framgång i sin verkliga miljö – den runt världens alla golfbanor.

Den 35-årige skåningen är nämligen Årets Golfare 2012.

– Det känns fantastiskt skönt. Man blir verkligen stolt över att få det här priset. Det ��r ett kvitto på att man har gjort något bra, säger Hanson.

För två år sedan såg allt ut som att han skulle lyckas erövra den prestigetyngda utmärkelsen för första gången, efter ett framgångsrikt år. Men i säsongens sista skälvande sekunder vann Robert Karlsson Europatourens blytunga finaltävling och förutom att segern gav många miljoner på kontot så snuvade han också Hanson på utmärkelsen.

– Jag var så nära då, så det är klart att det blev lite av en besvikelse. Jag har tänkt en del på den där utmärkelsen, säger Hanson.

Just därför kändes det extra gott att till sist kunna bocka av det från “måste-listan”.

– Jag har tagit mitt största kliv i karriären det här året. Tidigare har det gått sakta men säkert uppåt men nu känns det som att det har blivit ett hopp faktiskt. Att få den här belöningen efter ett sånt här år känns fantastiskt.

När rösterna var färdigräknade visade det sig att Hanson var helt överlägsen. Han fick 314 poäng jämfört med tvåan Jonas Blixts 238 och toppade 53 av de 68 röstsedlarna. Men så har han också haft ett synnerligen bra golfår.

Han gick ledarboll på Augusta National under söndagen tillsammans med Phil Mickelson och slutade trea i tävlingen. Han spelade sig in i det europeiska Ryder Cup-lag som svarade för mirakelvändningen i Medinah. På toppen av det vann han två tävlingar på Europatouren, varav den ena var BMW Masters i Shanghai där han plockade ned världsettan Rory McIlroy i en duell. Så när han ska värdera bedrifterna tvingas han tänka till både en och två gånger.

– Men Shanghai är nog det största för mig. Att besegra McIlroy och sättet jag hanterade sistavarvet på var speciellt och sedan är en tung individuell vinst något extra. Ryder Cup och Augusta delar andraplatsen, säger han.

Till sist. Vem skulle du själv ha röstat på som Årets Golfare?
– Jag tror att jag hade röstat på mig själv. Men om man tänker på priset ur nån slags bragdprestationsperspektiv så kanske Kristoffer Broberg ha haft det, för det han gjorde var väldigt speciellt.

Ett Blixtrande år
Inget hundår för Big Dog
Från plats 1 377 till världens 79 främsta
Henriks stentrista svit bröts
Lärorikt år för Hedwall
Jämnaste året för Anna
Sjödin nära nå hela vägen
Ström tar 9:e plats
Lingmerth årets 10:a

Text: Tobias Bergman • 2012-12-28
FöljaNyheter
Scroll to Top